torsdag 12 november 2009

De kallar mig krutongkvinnan

Familjen alltså. Min dotter fnissar när hon kommer ut i köket och ser att jag än en gång står och steker brödtärningar. Och att halva översta lådan i frysen innehåller tärnat bröd. Medges att där kan det ha gått till överdrift. Men det är ju så gott. Nystekta till fisksoppa, till sallader, att strö över en enkel omelett.
Köpte av nyfikenhet ett paket färdiga så kallade Crostinis i affären, 20 kr för en påse på 1 hekto – det blir 200 kr kilot, det. För bröd som kostar runt 50 kr när det är färskt ...
Vill man ha nystekta och krispiga krutonger hemma behövs bara olja, bröd och salt. Knepet är att ta det 1-3 dagar gamla brödet, skära det i tärningar, (en kökssyssla som kräver ett minimum av knivkompetens), lägga det i en lufttät burk eller påse och kasta in det i frysen. Arbetstid 5 minuter. När man sedan är sugen, tar man fram sina färdigskurna tärningar, hettar upp en panna med olja i, eller låter dem bli krispiga på en plåt i ugnen. Havssalt och örter, kanske lite vitlök. Arbetstid 5 minuter. Värme 200 grader.
Och ju bättre bröd desto bättre krutonger såklart.