tisdag 24 november 2009

Stolt mamma till en surdeg

Var i förra veckan på surdegskurs med Manfred Enoksson, Saltå Kvarns kände bagare.
Kvällen var arrangerad av Slow Food Stockholm Haga, som fick hantera en publikanstormning som till en rockkonsert. Vi utvalda fick träffa Manfred och hans degar, prova att draaaa i dem så att bubblorna stannar kvar efter jäsning, mjöla korgar och ställa för jäsning. Sedan berättade Manfred om olika mjölsorters förmåga eller oförmåga att utveckla gluten och jäsa upp, mjölsorter som innehåller mycket näring och de som nästan inte innehåller någon näring alls. (Det är dumt nog dem vi äter mest av). Sen smakade vi på olika sorters surdegsbröd, från ljust till mörkt, okryddade och kryddade.
Från kalaset fick man med sig en liten burk med en "surdegsstart". En sån vill ha en temperatur på 28-30 grader för att växa. Funderade över var i mitt hem en jämn sådan temperatur skulle finnas, och blev jätteglad när det ovanför elementet i hallen visade sig finnas ett litet utrymme som var precis lagom stort för en surdegsburk. Efter några dagar skulle surdegsstarten matas och växte då snabbt till dubbel storlek, varför det blev tre burkar ovanför elementet, mellan stövlarna och paraplyerna. Sussie och Wille på kontoret vill adoptera de nya två, det känns fint.
Jag gillar att gå och skaka lite på surisarna, kolla temperaturen och se dem bubbla upp.
Baka? Ja kanske någon gång senare, just nu är jag nöjd med att ha gått med i den expansiva surdegssekten, där vi surar och jäser tillsammans.

Läs mer om Slow Food i världen:http://www.slowfood.com/


Manfreds kurser hittar ni här:
http://www.saltakvarn.se/bakkurs-konsument.htm
intervju med Manfred i DN:
http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/passion-for-surdeg-1.613653