måndag 5 oktober 2009

Fula, skitiga och goda

En ganska smaklös kall röd paprika blir len, söt och full i smaken av att rostas i ugn. Nu är de billiga, så köp en rejäl påse.
Skölj noga och lägg hela på bakplåtspapper i 225 grader. Ta ut dem när skalen bubblar och är lite lagom sotiga, cirka 20 minuter senare. Om du har bråttom – lägg sedan de rostade paprikorna i en plastpåse i kyla, typ på balkongen eller terrassen, då blir det mycket lättare att dra av det tunna skalet. Dela varje paprika på mitten och dra försiktigt bort kärnhus och skaft med fingrarna. Skär dem sedan i lagom stora filéer. Jättegott till sallad, som "pålägg" på crostinis, att mixa till en förrätts-soppa. Om du gör en hel plåt och får över, spara gärna i en glasburk och fyll på med god olivolja tills det täcker. En kvist rosmarin eller en chilifrukt sätter extra smak.