måndag 28 september 2009

Ett Två Tre Tatin!

En Tarte Tatin som landar fint på fatet efter att ha bakats i sin stekpanna är en stolthet och fröjd som jag fick uppleva i går.
Har du äpplen som fått sig några smällar, skär bort det dåliga och använd resten till denna lyxkaka.
1. Gör degen, som en vanlig pajdeg och sätt i kylskåp.
2. Välj gärna en ugnstålig teflonpanna. Stek äppleklyftor, smör, råsocker och citron tills allt blir lite brunt och karamelliserat, cirka 15 minuter.
3. Kavla degen något större än stekpannan, lägg den över äpplena och sockersmeten, "bädda in" kanterna fint. Sätt in pannan i 200 graders ugn 20 minuter, därefter 150 grader 15 minuter.
4. Ta ut ur ugnen, skär runt degkanten och stjälp upp på ett fat.
Servera ljummen med vaniljgrädde.

Det kan vara gott att göra lite extra "karamellsmet" av smör -och socker och hälla över kakan vid serveringen.

INGREDIENSER
Deg:
2 dl vetemjöl
75 g kallt smör
2 msk kallt vatten
1 äggula

Fyllning:
8 skalade och klyftade syrliga äpplen
1 msk citronsaft
100 g smör
1/2 dl råsocker

Det genialiska receptet lär ha blivit till då madame Stephanie Tatin i slutet på 1800-talet i köket på hotel Tatin misslyckades med en vanlig äpplekaka.