tisdag 16 juni 2009

Självbedrägerier vid frysen

Tre vanliga varianter:

1. Det där minns jag nog vad det är, säger man till sig själv medan man glatt kastar in påsar och burkar utan märkning i frysen, i hopp om att det helt mirakulöst ska framgå vad just den lilla knorvliga påsen innehåller cirka tre månader senare. Man spar högst några sekunder, och påsen blir aldrig använd eftersom man naturligtvis har glömt vad det var.
Enklaste sättet är att sätta en remsa frystejp på locket där du skriver innehåll och datum.

2. Det finns nog burkar och påsar hemma. Oftast inte. En precis lagom stor burk kan var det som gör att man faktiskt tar hand om den där slatten sås eller soppa eller tar sig samman och hackar dillen och fryser in den innan den gulnar bort framför ögonen på en.
Zip-Loc påsar är kul men dyra och gör att man känner sig väldigt modern och effektiv.

3. Det spelar ingen roll om det är helt tätt. Här kanske man tror att man sparar en hel minut eller så då man slipper leta efter en bra tät plastpåse och en klämma att försluta med. Men tyvärr, att förvara maten tätt och luftfritt är avgörande. Den kalla luften ger maten så kallad frysbränna som gör att den blir soggig och smaklös. Då åker den ju i soporna i alla fall, fast bara lite senare.
Mycket täta och hållbara burkar finns bland annat på Granit.