måndag 24 augusti 2009

Recept på Hötorgshallens franska gryta

I lördags stod vi på Hötorgshallen med en gryta blandade råvaror som vi handlat i hallens olika stånd.
Det blev, som vi planerat, vår variant på "Cassoulet". Zeke hade tagit fram sin jättestora favoritkastrull Bettan från Bergamott hon som rymmer 30 liter, minst. Skvalpande denna fulla Bettan tog vi oss ner för rulltrappan för att möta alla nyfikna (och hungriga!) kunder. Runt 400 små portioner blev det nog... och många bra samtal om hur man kan ta vara på maten. Killarna i chilenska köttdisken tyckte att den smakade som en "Fabada", en spansk specialitet. Man kan också säga att det är grytornas svar på pyttipanna.
Här kommer receptet:
4 feta salsiccia
6 smala lammkorvar
300 g rökt sidfläsk
3 kg högrev i bitar
2 kg lammstek i bitar
2 kg morötter
2 stora sellerihuvuden
6-8 gula lökar
2 hela vitlökar
6-8 burkar tomatkonserver
några torkade chilifrukter
1 kruka rosmarin
1 dl örter från Provence
2-3 stora påsar vita Limabönor
3-5 kycklingsskrov till buljong
2 kg grovhackade färska tomater
1 knippe persilja till buljongen, och att hacka över
75 cl vitt vin
3 msk muscovadosocker
4 msk salt
vatten så att det täcker övrigt

Låt bönorna ligga i blöt över natten med 1 msk bikarbonat (gör dem lättare att smälta). Låt dem därefter koka upp, men häll av första kokvattnet efter cirka 5 minuter, skölj och ställ åt sidan. Salta inte förrän mot slutet, saltet ger bönorna tjocka skal.
Koka kycklingfonden: Lägg i skroven i en stor kastrull kallt vatten. Koka minst några timmar tillsammans med lök, selleri, persiljestjälkar och morötter. Sila av buljongen, skumma av fettet på ytan och koka sedan bönorna i buljongen 1-1/2 timme.
Bryn allt kött, och lägg över i en stor gryta tillsammans med tomatkonserv, vatten, vin och rosmarin, hackade rotfrukter och lök.
Sjud minst någon timme till köttet är mört, tillsätt örterna, de kokta bönorna och buljongen och smaka av med salt, socker och peppar.
Tillsätt de hackade tomaterna och hackad persilja.

Till en sats som denna på cirka 25 liter kostar råvarorna runt 1 000 kr. Billig fest för många!